Duurzaam

duurzame materialen in de vorm van glas, hout, linnen, duurzaamheid is het streven van Interisfeer

Een duurzaam interieur

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor ecologische toepassingen in hun huis en interieur. Een natuurlijke sfeer (met daarbij passende kleuren als beige, bruin, groen of wit) en duurzame materialen (zoals hout, bamboe, natuursteen, linnen, katoen, wol en rotan) zijn hierbij belangrijke overwegingen. Eenvoudige oplossingen kunnen vaak een verrassende uitstraling hebben, waarbij het principe ‘less is more’ (van de Duitse architect Ludwig Mies van de Rohe) als uitgangspunt wordt gebruikt.

Mensen die voor duurzaamheid kiezen, hechten in de regel ook veel waarde aan kosten- en energiebesparing en hergebruik. Een duurzame interieurontwerper zal altijd proberen om een eco-interieur te verbinden met de eco-lifestyle van de klant (bijv. door natuurlijke verfsoorten te gebruiken en oud meubilair te restylen).

Hout en glas

Wie natuurlijke materialen in zijn interieur wil gebruiken, denkt waarschijnlijk in de eerste plaats aan hout: op de vloer, in het meubilair en als decoratie (lampen, kandelaars, enz.). Zelfs takken of boomstammetjes kunnen al voor een bijzondere uitstraling zorgen.
Hout laat zich ook prachtig combineren met glas (salontafels met hergebruikt glas!). Glas vraagt meestal om eenvoudige toepassingen en kan heel decoratief zijn in combinatie met linnen, zand, schelpen of stenen.

Linnen en katoen

Linnen of katoenen gordijnen in natuurlijke kleuren vormen een prachtige aanvulling op elementen van hout en glas in het interieur.

Zeegras en bamboe

Wie de sfeer van de zee wil oproepen, kan voorwerpen van zeegras of bamboe gebruiken. Zeegras is waterproof en goed bestand tegen beschadiging. U kunt hierbij denken aan een wasmand in de badkamer of aan bamboe schapoen in de keuken.

Hergebruik

Een mooi voorbeeld van duurzaamheid in het interieur met verticale houten planken en horizontalestalen strook is Villa Welpeloo in Enschede (zie: Architectuurgids Enschede of Archello). Bij de bouw hiervan is vrijwel alleen gerecycled materiaal gebruikt.

Materialen voor hergebruik

 1. Aluminium en blik
  Het aluminium van blikjes kan voor 100% gerecycled worden. Dit kan ook nog eens meerdere keren gebeuren. Voor het maken van nieuwe blikjes van oude blikjes is 95% minder energie nodig!
 2. Plastic (petflessen)
  Omdat plastic zeer schadelijk voor het milieu is, is het belangrijk om (vooral plastic flessen) zoveel mogelijk te recyclen!
 3. Kranten, tijdschriften en ander papier
  Eén ton gerecycled papier redt 17 bomen en bespaart 3785 liter water! Ook kost het 60% minder energie om het te maken.
 4. Glas
  Gerecycled glas veroorzaakt 20% minder luchtvervuiling en 50% minder watervervuiling. Gebruikt glas hoort in de glasbak!
Natuurlijk isolatiemateriaal

Wie voor duurzaamheid kiest, besteedt natuurlijk ook aandacht aan bijpassende isolatiematerialen. Hiervoor komen met name kurk, plantenvezels (zoals hennep en vlas) en houtvezels in aanmerking. Kurk is verkrijgbaar als schaafsel om holtes te vullen en in de vorm van panelen, maar kan ook worden gespoten. Van vezels van hennep en vlas, twee snel groeiende planten, worden isolerende matten gemaakt. Van houtvezel maakt men panelen.

Gerecycled isolatiemateriaal

Nog mooier is het natuurlijk als u isolatie kiest van gerecycled materiaal. Wolresten uit de textielindustrie, oud papier (vooral kranten) en industrieel houtafval zijn de voornaamste materialen die hiervoor worden gebruikt. Wol, cellulosevezel en houtwol doen in niets onder voor conventioneel isolatiemateriaal. Ze hebben allemaal een groot isolerend vermogen op zowel akoestisch als thermisch vlak. Wol en houtwol ademen ook en reguleren de luchtvochtigheidsgraad.

Milieuvriendelijke verf

De grote verfmerken leveren tegenwoordig ook ecologische producten, die zijn gefabriceerd met respect voor het milieu. Maar op verfgebied is er ook een andere optie, die nog beter is voor milieu en gezondheid: natuurlijke verfstoffen. Deze zijn samengesteld uit producten van minerale of plantaardige oorsprong. Door hun natuurlijke herkomst zijn ze niet schadelijk voor mens en milieu.

Ewelina Korus van Interisfeer

Eenvoudige manieren Van slim duurzaam wonen 

Een ‘slimme’ woning betekent dat je je verlichting, verwarming, alarminstallatie en allerlei apparaten kunt programmeren en op afstand kunt bedienen.

‘Duurzaam’ houdt in dat rekening gehouden wordt met het milieu (bij de materiaalkeuze en in het energiegebruik).

 

Maar …. met een slimme woning kun je ook je gezondheid en je welzijn vergroten! Hierbij kun je denken aan een gezond binnenklimaat en aan ergonomisch verantwoord meubilair voor een optimaal en dus gezond zitcomfort. Maar ook aan een stijl van ontwerpen die stressvolle prikkels in het interieur vervangt door een natuurlijke inrichting, lichtval en verlichting, die een gevoel van ontspanning en behaaglijkheid bevorderen.

 

Op deze manier kan een mooie harmonie ontstaan van schoonheid en techniek. Voor de esthetische kant kunt u natuurlijk bij mij terecht, de technische kant wordt deskundig verzorgd door SAR Automation www.sarautomation.ml