ARANŻACJA GABINETU STOMATOLOGICZNEGO

POKÓJ DZIECINNY

OPIS PROJEKTU POKÓJ DZIECINNY      

Jednym z najważniejszych aspektów wpływających na rozwój dziecka jest gwarancja własnego pomieszczenia w którym dziecko czuje się szczęśliwe i bezpieczne. Bezpośrednio po urodzeniu dziecko wykorzystuje swoje zmysły, często jednak w zupełnie inny sposób niż dorośli to robią. Początkowo dzieci nie rozróżniają kolorów, jednak wykorzystują ich słuch i przeczucia. Moim zadaniem jest zaprojektowanie pokoju dziecinnego, w taki sposób który może być wykorzystany na dłużej. Oczywiście w późniejszym czasie wymagane są niewielkie zmiany jak inne łóżko, meble ze zwiększoną ilością przestrzeni w szafkach.

Ważnym punktem, poza stworzeniem ciepłej i bezpiecznej atmosfery jest zorganizowanie kącika do zabawy, ze świadomym wykorzystaniem kolorów i światła. W swojej krainie dziecko powinno mieć stworzone warunki zarówno do rozwoju osobistego, jak i do zabawy i rozwoju kreatywności. Najpiękniejsze co może być dla dziecka to możliwość rysowania i malowania po ścianach. Projektant wnętrz zna możliwości, które umożliwiają dziecku tego w realizacji, bez uszkodzenia ścian.

Casa do Forno

OPIS PROJEKTU CASA DO FORNO

Kuchnia:
Według życzeń klienta stworzyłam dodatkowe miejsce pracy w formie wyspy kuchennej. Wyspa kuchenna w kształcie stołu z stołkiem barowym, zaprojektowanym przez projektanta klasyki Gispen’a. Dzięki czemu Karolina, dziennikarka, może podziwiać pracę kucharską swojego męża Patryka. Na zakończenie obserwacji może wrócić do swojego miejsca pracy i tam zacząć pisać artykuł na temat gotowania.
Na wyspie kuchennej znajduje się kuchenka gazowa z czterema palnikami, a poniżej blatu znajdują się szafki spełniające rolę gromadzenia zapasów.
Po lewej stronie kuchni znajduje się lodówka połączona z zamrażalnikiem, za nią ustawiona jest szafka o szerokości 30cm., a następnie zlewozmywak a za nim zmywarka, na końcu pozostawiony jest w stanie pierwotnym – tradycyjny piec. W planie tej kuchni jest wykorzystana złota zasada projektowania, mianowicie trójkąt roboczy łączący lodówkę, zlewozmywak, płytę kuchenną za pomocą wierzchołków trójkąta. Dzięki czemu poprawiony jest komfort pracy i odległość do pokonywania podczas przygotowania posiłków.

Salon:
Moją wizją było usytuowanie stołu kuchennego jak najbliżej kuchni, aby uzyskać jednolite połączenie kuchni z salonem. Wybrałam masywny stół z pnia drzewa, aby wprowadzić ekologiczność i naturalność w tym wnętrzu. Mój wybór padł na nowoczesne krzesła projektantów Ray i Charles Eames, przy czym dwa bez i dwa z podłokietnikami. Mój wybór był oparty na podstawie życzeń klienta: wykorzystaniem klasyki w połączeniu z tradycyjnym portugalskim stylu. W portugalskich wnętrzach używane są Eames krzesła. Aby uwidocznić jeszcze bardziej portugalski styl, użyłam białej skóry i niebieskiego materiału do obicia krzeseł z drewnianymi wykończeniami. Pomijając fakt, że są to kolory używane w regionalnym stylu są to również modne kolory w 2016/2017 roku.
Ponadto robiąć plan tego domu moim zamiarem było stworzenie ciepłego kącika do wykorzystania w wolnym czasie mieszkańców. Tworząc ten kącik wykorzystałam kominek i miłosną kanapę, w dwóch kolorach: topaz i jasną zieleń, z drewnianymi wykończeniami, zaprojektowaną przez projektanta klasyki Marcela Wandersa. Dodatkowo wybrałam dwa fotele Pallony, obite skórą w odcieniach limonki i laguny. Pomiędzy postawiłam nowoczesny stolik do salonu, projektanta Marcelisa Keesa, drewnianym z rzeźbieniami, w kształcie trapezu z białym blatem.
Obecne okna i ściany pomiędzy po stronie salonu wyburzyłam i w ich miejsce wstawiłam drzwi tarasowe przesuwane, by mieć możliwość bezpośredniego widoku i wyjścia na taras. Oczywiście niosło to ze sobą specjalny cel, mianowicie wykorzystanie portugalskiej tradycji – duże, przestrzenne okna. Ponadto moją intencją było wniesienie jak najwięcej energii słonecznej do środka pomieszczenia, by uzyskać wakacyjne uczucie. Oprawę okienną udekorowałam zasłonami w kolorze czerwieni, by uwidocznić typowe portugalskie akcenty z zakresu kolorystyki.
Całkowity plan zgodny z wymaganiami i życzeniami klienta stworzyłam w następujący sposób: Sypialnie z numerem drugim wykorzystałam jako część salonu. Wyburzyłam całą ścianę i w miejscu tej przestrzeni stworzyłam miejsce pracy. Na ścianie ustawiłam biblioteczkę, aby Caroline miała miejsce na dla swoich książek i innych materiałów do pracy. Przed biblioteczką ustawiłam biurko z dwoma krzesłami z tej samej kolekcji Eames co w jadalni. Dzięki czemu w razie odwiedzin, napomknięte wyżej krzesła mogą zostać dosunięte do stołu by zjeść wspólnie posiłek w gronie sześciu osób.

Toaleta:
Na podstawie życzeń klienta, oddzieliłam toaletę od łazienki. Wejście do toalety znajduje się w pobliżu drzwi wejściowych. Przed toaletą zaprojektowałam dodatkowe miejsce z drzwiami, aby uniknąć niechcianych dźwięków i zapachów. Ścianka ma grubość 15 cm. Dodatkowe drzwi mogą być z łatwością użytkowane z każdej części domu.

Sypialnia i łazienka:
Wejście do łazienki pozostawiłam od strony salonu, jedyne co zrobiłam to przesunęłam drzwi bliżej kuchni. Ścianę nośną pomiędzy sypialnią a luźną przestrzenią wyburzyłam w dużej części i wykorzystałam powstałą kolumnę do podtrzymania konstrukcji domu. Dodatkowo wyburzyłam cienką ściankę pomiędzy łazienką a wolną przestrzenią aby stworzyć otwartą przestrzeń pomiędzy łazienką a sypialnią.
Na krótszej ścianie umiejscowiłam dwuosobowe łóżko. Dodatkowo według ustalonych wymagań, wstawiłam niewielkie okno, by uzyskać dzienne światło. W środku pomieszczenia ustawiłam szafę przesuwaną do sufitu, zabezpieczoną z tyłu cienką ścianką, by uniknąć bezpośredniego kontaktu wody z szafą. Po drugiej stronie tej ścianki umiejscowiłam umywalkę z szafką. System wentylacyjny jest umiejscowiony na suficie blisko umywalki. Istniejący prysznic pozostawiłam w tym samym miejscu. Liczniki zasłoniłam cienką ścianką działową z płyty gipsowej i wstawiłam drzwi.

METAMORFOZA SKLEPU

metamorfoza sklepu - przed
metamorfoza sklepu przy pomocy Interisfeer
metamorfoza sklepu przy pomocy Interisfeer - dział dekoracja
metamorfoza sklepu przy pomocy Interisfeer - dział aranżacji wnętrz

OPIS PROJEKTU METAMORFOZA SKLEPU:

Interisfeer pomogła w realizacji przemiany znanej sieci sklepów w Holandii. Rezultat mogą Państwo obejrzeć powyżej na zdjęciu.
Głównym celem metamorfozy sklepu jest zrobić z oglądających kupujących. Podczas realizacji tego projektu, jednym z ważnych aspektów było ułożenie odpowiednich artykułów w odpowiednim czasie w we właściwe miejsce. Ważną rolą tego projektu było stworzenie nowego spojrzenia na tą sieć sklepu, przy pomocy tematyki jak kolor, światło i doświadczenie.

PROJEKT Dom Jednorodzinny

podstawowy szkic parteru
Szkic parteru - podział i aranżacja wnętrza wykonany przez Interisfeer
Szkic parteru, aranżacja i podział w kolorze wykonane przez Interisfeer

OPIS PROJEKTU DOM JEDNORODZINNY

Dla tego jednorodzinnego domu Interisfeer stworzyła plan całościowy zgodny z informacjami i życzeniami klienta. Marieke, pielęgniarka z zawodu wypełnia swój wolny czas najchętniej przy cieple kominka z książką w ręce. Jej mąż Wouter jest sprzedawcą z zawodu, jednak jego pasja to gotowanie. Również dom musi być przytulny dla pozostałych członków rodziny – dwójki dzieci, dwunastoletniej dziewczynki – Anneki i szesnastoletniego chłopca – Pitra. 

Pomieszczenie przy drzwiach wejściowych podzieliłam na dwie części, dzięki czemu zostało wygospodarowane dodatkowe miejsce stworzone do przechowywania zapasów do kuchni itd. Z największej otwartej przestrzeni zrobiłam kuchnię z jadalnią, która łaczy się z salonem, za pomocą stołu barowego przedłużyłam blat kuchenny, dzięki czemu powstała częsć wypoczynkowa dla dwóch osób.

Największą sypialnie podzieliłam asymetralnie na dwie części: sypialnia dla rodziców i łazienka. Aby uzyskać wystarczająco miejsca w łaziencena prysznic stworzyłam odpowiednią ściankę działową z wnęką pomiędzy tymi dwoma pomieszczeniami. W sypialni wypełniłam powstałą wnękę szafą w zabudowie. Obok tej sypialni znajduje sie jeszcze jedna oddzielna łazienka. Ponieważ w porannych godzinach szczytu każdy chce korzystać z łazienki w tym samym czasie. 

Pozostałe dwa małe pomieszczenia wykorzystałam jako pokoje dla dzieci z takim samym podziałem. Ten projekt realizowany jest w jasnych, naturalnych kolorach z wykorzystaniem trwałych materiałów. 

ARANŻACJA EKSPOZYCJI NA ZEWNĄTRZ ZE WZGLĘDU NA COVID-19

Aranżacja ekspozycji
Aranżacja expozycji na łonie natury
Naturalne oświetlenie wykorzystane w aranżacji na łonie natury
Aranżacja ekspozycji w ogrodzie

PROJEKT APARTAMENT

Oryginalny szkic apartamentu
Szkic apartamentu wykonany przez Interisfeer
Aranżacja apartamentu w kolorze wykonana przez Interisfeer
Scroll Up